Duwan Ekinc

“Luisterend oor is het belangrijkste”

Duwan Ekinci is social worker bij ADO Den Haag. Hij is er gedetacheerd door Mooi Welzijn en Xtra Plus. Bij ADO leert hij jongeren uit de hele stad kennen. “Ze komen naar thuis- en uitwedstrijden, maar ook naar ons multifunctionele centrum (MFC),” vertelt hij. “Daar komen ze op inloopavonden darten, tafelvoetballen, noem het maar op. Intussen halen mijn collega en ik jongeren eruit die misschien meer aandacht nodig hebben. Dat kan om verkeerd gedrag gaan, maar ook om problemen thuis, op school of met werk. Door ons grote netwerk kunnen we ze helpen.

Relatie is prestatie

Zijn werkgever detacheert Duwan ook als verzuimmedewerker bij ROC Mondriaan. Ook daar benadert hij jongeren actief en persoonlijk, vóórdat ze echt uitvallen van school: “Hee, ik heb je gemist de laatste weken, wat is er aan de hand?” Niet voor niets is Duwans motto ‘relatie is prestatie’. “Als je een goede connectie met jongeren maakt, heb je de helft al gewonnen. En dan moet je allebei je afspraken nog nakomen. Vaak kom ik achter de voordeur terecht. In de elf jaar dat ik dit werk doe heb ik zo’n vijfduizend huisbezoeken afgelegd. Nu doe ik dat alleen nog als er een melding wordt gedaan, bijvoorbeeld door een docent, en alles volgens de protocollen van het RIVM.”

Het verkeerde voorbeeld

Tijdens de coronacrisis gaat Duwan met zijn collega Rinus Lageweg extra veel de wijk in. “Ik ken alle ontmoetingsplaatsen van jongeren in Leidschenveen-Ypenburg. Ik noem het liever geen hangplekken, dat klinkt negatiever dan het meestal is. En ik spreek ze aan: hou vol jongens, anders kan de corona niet afvlakken en dat moet wel. Soms voelen ze zich beschuldigd, jongeren hebben het altijd gedaan. Dan zeggen ze: “Ik wil graag luisteren, maar we krijgen wel een verkeerd voorbeeld van de koning!” Ze zijn niet gek hoor.”

Isolement vraagt om extra aandacht

Het MFC is sinds 20 oktober dicht. Daarom gaan Duwan en Rinus nog meer naar buiten. “Om met ze in contact te blijven en hulp te bieden. Velen raken in isolement, hebben ook psychisch geen uitlaatklep, misschien hun bijbaan verloren en geen inkomen meer… we moeten ze nu echt meer aandacht schenken. Ik ken deze groep zo goed dat ik precies weet wie ik moet opzoeken. Op dit moment is een luisterend oor bieden het allerbelangrijkste. Een beetje schaamte bij jongeren wegpoetsen, zodat ze met hun problemen komen. En dan kunnen we van alles regelen voor ze. Iedereen krijgt een tweede kans.”

Lees alle verhalen