Karim El Boujjoufi

Praat met jongeren vanuit hun eigen verhaal

Karim El Boujjoufi is jeugd- en jongerenwerker bij Buurthuis De Mussen in de Schilderswijk. In de coronacrisis gaat het vaak over het gedrag van jongeren. Maar herkennen die zich wel in het beeld dat wordt geschetst? “Een hoop jongeren die ik spreek voelen zich niet aangesproken door die verhalen. Het gaat altijd over feesten, terwijl de jongeren met wie ik te maken heb meer op straat hangen. Ze missen het contact in de buurthuizen en ontmoeten elkaar nu op straat,” legt Karim uit. “Sommigen houden zich daarbij wel aan de anderhalve meter, anderen niet.” Echte onwil ziet hij in dat gedrag niet: “Het is meer dat ze er niet altijd bij nadenken. Als je een paar uur bij elkaar bent, vervaagt die regel al gauw een beetje.”

‘Blijft school open?’

Over de toekomst en een mogelijk vaccin denken jongeren niet veel na, weet Karim. “Ik zeg voor de grap weleens: het zijn net goudvissen, ze denken op de korte termijn. Vragen die bij hen spelen zijn: blijft de school open? Hoe kan ik goed mijn online lessen volgen terwijl mijn broertjes en zusjes ook thuis zijn?”

Ontmoetingen op straat

Karim heeft als jeugd- en jongerenwerker in de Schilderswijk te maken met leeftijdsgroepen vanaf vier jaar. Normaal zorgt hij ervoor dat de wat oudere jongeren elkaar in het buurthuis kunnen ontmoeten. Hij geeft er sportlessen en regelt dat de soosruimte open is. Maar hij is ook ‘outreachend’ jongerenwerker en dat betekent dat hij de straat op gaat om jongeren daar te ontmoeten. “Dat is deels ook sporten, maar ik help ze ook geschikt werk of een school te vinden, ik voer gesprekken, pak overlast aan, we kijken wat ze met hun talenten kunnen.

Aansluiten bij het verhaal van de jongeren

Ik spreek jongeren op een makkelijke manier aan, vaak in groepen: jongens, hoe gaat het. We praten een tijd en dan komt corona ook vaak ter sprake. Dan zegt er één: mijn oom is ook positief getest, of die en die ligt nu ook in het ziekenhuis. Ik bespreek dan met ze: corona kun je overal oplopen, het is niet iets om je voor te schamen als je positief bent getest. Maar voor je eigen veiligheid en vooral die van je ouders en je opa’s en oma’s is het wel belangrijk om je aan de maatregelen te houden. Als je inspeelt op hun persoonlijke verhaal, komt zo’n tip veel beter aan.”

Lees alle verhalen